Seishin- och Kuniba Kai

Seishin- och Kuniba kai

Grundaren av Seishin Kai, Kosei Kokuba¹, var den yngsta sonen i samurajfamiljen Sho Shi. Han föddes år 1900 i byn Kokuba som då vuxit till staden Naha på Okinawa. Vid 14 års ålder började Kokuba träna karate hos mästaren Itosu som var vän med Motobu Choki. Motobu var elev till Mastsumora Sensei som kommer från Tomari.
Kosei Kokuba lämnade 1924 Okinawa för den större "ön" Japan. I många år bodde han nära Tokyo i bergstaden Fuji-Yoshida-Shi, en av de små städerna i närheten av japans mest kända berg Fuji.
Mästaren (sensei) Kokuba bosatte sig 1940 i Osaka där han grundade Seishin kai den 6 juni 1943. Han tog eller skapade namnet Seishin delvis ifrån kanjitecknet av templet Shotennoji, som fanns i slutet av gatan där han bodde och där träningslokalen (dojon) helt enligt traditionen var belägen i familjens hem. Tecknet Sho som kan läsas som Sho eller Sei betyder "ren". Sensei Kokuba trodde att Karate-do måste komma inifrån hjärtat och kallade därför sin dojo Seishin, "rent hjärta". Samma dojo eller träningslokal finns än idag kvar hos släkten Kuniba och är fortfarande huvuddojo för Kuniba kai.

Kosei Kokuba, grundare av Seishin kai och 2:a Soke.

Choki Motobu

Under dom svåra åren av andra världskriget, lämnade många karatemästare ön Okinawa för det säkrare Japan. Dom flesta kom till Osaka. Under dessa ofredsår bodde och tränade två av karatens stora personligheter hos Kosei Kokuba och Seishin kai i Osaka. Det var Kenwa Mabuni och Choki Motobu. I utbyte mot husrum och mat undervisade de ofta på dojon Seishin kai. De gav även privatlektioner till mästaren Kokubas yngste son Kosho (Shogo Kuniba) och gav honom tillgång till deras enormt stora kunnande i karate-do. Mabuni, som 1929 grundade karatestilen Shitoryu, graderade själv Kokubas son Shogo Kuniba, vid 12 års ålder, till 1:a dan svart bälte.

Choki Motobu. Seishin kais förste Soke.


Kokuba var grundaren av Seishin kai och Choki Motobu blev den förste som utsågs till "familjeöverhuvud/Soke" inom vår skola av Shitoryukaraten, där den legendariske Motobu påverkade med sin jiu kumite (sparring) medan Mabuni lärde ut katorna. Därför är namnet på vår skola inom karaten Shitoryu Motobu-ha.
Choki Motobu, till vänster. Motobu var legendariskt känd för sin skicklighet i kumite.

Efter mästarens Motobus död 1947 blev Kosei Kokuba den andre soken för Motobu-ha Karate-do. Född som samuraj trodde Kokuba på de gamla traditionerna i samurajkonsten. Han tränade sin egen son Kosho på ett traditionellt samurajmaner. Kokuba var en krävande far fast med en vidsynt syn på budo. Han lät sin son studera hos andra stora budomästare i judo, aikido och iaido. Påverkad av dessa budoarter skapade Shogo Kuniba senare en ny budoart, Goshindo, som är erkänd av JKF som en egen budoart inom vår organisation. Goshindo är ett självförsvarssystem som kombineras med karaten fast den bygger på handgemäng med balansbrytningar och kast. Ordet Goshindo betyder "självförsvar" på japanska och tränas numera helt integrerat inom våra karatepass.


Här ses Kosei Kokuba träna med sin son Kosho Kuniba.

Sensei Kokuba fortsatte att träna och undervisa tills det att han blev sjuk 1956. En stor mästare gick ur tiden 1959 när den andre soken och mästaren Kokuba avled. Efter hans död var hans son fortfarande en ung man. åldern, ansåg man, inverkade så att Kosho inte för tillfället var lämplig att överta det ordförandeskap som titeln "soke" innebar. Detta beslutades av den grupp av gamla mästare som ingick i styrelsen för alla högre graderade mästare (Shihanstyrelsen). Den unge arvtagaren skulle mogna för att därefter axla ansvaret som soke på en tidpunkt som Shihanstyrelsen senare skulle bestämma. Det beslutet kom att dröja till 1968 och under tiden fram till det året kom Teuro Hayashi att verka som ledare (direktör) för Seishin kai. Som bekant är lämnade mästaren Hayashi Seishin kai för att bilda sin egen stilorganisation i början av 1970-talet.
Under dom svåra åren av andra världskriget, lämnade många karatemästare ön Okinawa för Japan. Dom flesta kom till Osaka. Under ofredsåren bodde och tränade två av karatens stora personligheter hos Kokuba Kosei och Seishin kai i Osaka. Det var Kenwa Mabuni och Choki Motobu. I utbyte mot husrum och mat undervisade dom ofta på Seishin kai dojon. De gav även privatlektioner till Kokuba Senseis yngsta son Kosho (Shogo Kuniba) och tillgång till deras stora kunnande i karate-do. Mabuni, som 1929 grundade karatestilen Shitoryu, graderade själv Kokubas son Shogo Kuniba till svart bälte.

"Shogo" Kosho Kuniba

Kosho Kuniba gick igenom en mycket hård träning tillsammans med sin far. Kokuba kunde vara fruktansvärt hård som tränare men fantastiskt trevlig utanför träningslokalen. Någon har sagt att:"- Om du hade känt den gamle mästaren Kokuba så skulle du samtidigt ha fått lära dig en helt ny innebörd av ordet brutal".

Detta kom att forma den unge Kosho Kuniba till en stålhård budoutövare. Han blev utsatt för en oändlig ström av varierade övningar för att stärka sin kropp. Själv kom han att betraktas som en uppslagsbok i ämnet olika ansträngande övningar i styrka, kondition och teknik. Under sin ungdom brukade han åka runt mellan olika träningslokaler inom Seishin kai för att undervisa. Han färdades på en moped med tvåtaktsmotor och när han närmade sig med det karaktäristiska ljudet från sitt fordon var det inte ovanligt att utövarna i den aktuella dojon smet ut bakvägen för att slippa Shogo Kunibas stenhårda träning.
Med tiden kom den unge Kuniba att få tillnamnet "Shogo" som betyder "stor krigare". Han besökte och genomförde träningsläger över stora delar av världen. Även Sverige var föremål för ett besök där han gästade dåvarande Sanshin kan karateklubb på Olofsgatan i centrala Stockholm för ett två veckors träningsläger 1985. Shogo Kuniba respekterades över hela den värld som benämns som "budovärlden". Det är vanligt att man refererar till honom som en "meijin" en man som inte utövade budo utan var budo personifierad.
Shogo Kuniba insjuknade i början av 1990-talet i samma sjukdom som tagit hans far drygt 30 år tidigare. Sjukdomen gick inte att hejda och Kuniba meijin lämnade vår värld den 14 juli 1992, djupt sörjd och saknad av många människor över hela världen.
Efter soke Kuniba utsåg Shihanstyrelsen en ny soke för Seishin kai. Denna gång kom man inte att följa traditionen med att titeln går i arv från far till son. Kunio Tatsuno blev ny ledare. Den nye soken drev en målinriktad kampanj för att göra Seishin kai till en stor internationell organisation. I detta arbete lämnade Seishin kais internationella gren det stilberoende arbete som strävade mot att sprida Motobus skola av Shitoryukaraten.
Soke Tatsuno avled hastigt den 1 maj år 1999. Efter hans död har organisationen Seishin kai definierats som en stiloberoende organisation. Detta har fått till konsekvens att Seishin kai delats i minst fyra delar. Den del som i Sverige idag benämns för Svenska Kuniba kai följer traditionen med att utöva Shitoryu Motobu-ha och familjen Kuniba. Därför heter idag vår organisation Kuniba kai, en ny organisation som bildades i april 2000 där vi utövar exakt samma karatestil som vi alltid har gjort, Shitoryu Motobu-ha.
Ledare för den nya organisationen är Shogo Kunibas två söner, Kosoke och Kozo Kuniba. 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Ky Buon Tang | Svar 16.10.2010 01.22

Mycket bra jobba Sensei Risto!
Hälsningar
Sv.kunibakai Honbucho
Renshi Ky Buon Tang

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

31.12 | 22:03

Osu igen
Skulle bara säga att jag känner mig hedrad att jag e med i Styrelsen..
Shihan

...
31.12 | 22:00

Hej igen
Komma och träna med er skulle det stå.
Osu

...
31.12 | 21:58

Hej
God fortsättning på år 2020. Bra jobbat alla. Hoppas jag får ett tillfälle o komma med er nån gång. Tack för senast.
Shihan Risto

...
11.12 | 18:10

Kul med lite bilder o andra uppdateringar.
.....en morfar

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS